Cada dia és més habitual comprar coses per internet, els avantatges són importants: visualització en el teu portàtil o mòbil, comoditat, millor preu, enviament molt ràpid, pagament segur,... i ens hi anem acostumant, especialment els més joves. I també venem coses que ja no volem.
Ho considerem una activitat normal, circumscrita dins de la nostra llibertat de decisió, i tendim a pensar que no té importància l’àmbit geogràfic, tot el món ens és assequible i podem comprar per internet una cosa a una botiga de Berlín igual que a una cadena comercial belga.
La realitat és que el món encara està dividit en estats, estats que tenen interessos polítics i econòmics diferents, i l’acte de comprar comporta obligacions que sovint no tenim en compte, per desconeixement o per no donar-los-hi importància. Els actes de compra impliquen l’emissió de contractes, comandes o factures, que acaben sent coneguts per les administracions públiques, per exemple l’agència tributària, administració que treballa les dades rebudes i seguidament actua de forma conseqüent.
Si una persona compra per internet a altres països, és essencial que discrimini si ho fa per consum privat o si és consum que fa com empresari o per la seva activitat econòmica, en aquest segon cas té obligacions tributàries, tals com donar-se d’alta en el ROI (registre d’operadors intracomunitaris) i presentar a hisenda declaracions informatives periòdiques i un resum anual de les operacions de compra i de venda fetes durant l’any a altres països europeus.
No presentar aquests models informatius en el seu termini, comportarà sancions tributàries inesperades, i llavors ja serà tard per esmenar-ho. La normativa l’has de complir encara que no la coneguis.
Com sempre, per a qualsevol dubte o més informació sobre aquest tema et pots dirigir al nostre servei d’assessorament.
Punt Vermell Gestors
Josep Maria Vilà Poca
Gestor administratiu col·legiat 3042
Administrador de finques col. 6324