Encara hi ha gent que no creu o no vol creure en el canvi del clima que ens està afectant. I no em refereixo als polítics, com Trump, que ho diuen per motius ben interessats o electoralisme, si no a gent normal, veïns nostres o companys de treball.
I és que els efectes poden arribar a ser tan terribles que alguns prefereixen ignorar o no saber, sense adonar-se que amb aquesta tècnica no solucionen el problema sinó que l’agreugen.
El problema és cert, i està ja estudiat per molta gent de la comunitat científica. Ja no us parlo del gel que es fon a Groenlàndia i l’augment del nivell del mar que amenaça a les illes del Pacífic, la desaparició d’algunes està previst en els pròxims deu anys. Parlem d’aquí, dels nostres recursos, del Montseny, de la flora i fauna local i de la productivitat dels cultius.
“El canvi climàtic afavorirà l’expansió d’espècies paràsites cap a nous territoris, com ara certs fongs patògens en alzines”, asseguren des de l’Observatori pel Canvi Climàtic. Els investigadors creuen que la vegetació que més rebrà és aquella que depengui més d’un clima més fresc i humit, especialment els faigs. “El creixement dels faigs a les muntanyes catalanes ha experimentat una disminució de quasi el 50% en els últims 30 anys. Els resultats mostren que els efectes són visibles principalment als arbres situats a cotes baixes”. Així, fagedes històriques com la d’en Jordà a la Garrotxa poden estar en perill d’extinció en pocs anys si la temperatura segueix augmentant.
Espècies de fauna com el tritó del Montseny, espècie endèmica de la regió que viu actualment en aigües fredes i oxigenades a partir dels 600 metres d’altitud, podria desaparèixer a causa de l’augment de la temperatura de l’aigua (en més d’1,5 graus) i la disminució dels cabals dels rierols i torrents en aquella zona.
Els tècnics preveuen també un seguit d’afectacions al mar Mediterrani, com ara un desplaçament massiu de peixos cap al nord.
És important actuar, que tots i cadascú agafem consciència.
Punt Vermell Gestors- Punt de Finques
Josep Maria Vilà Poca
Gestor administratiu col·legiat 3042
Administrador de finques col. 6324